MISIUNEA ŞCOLII NOASTRE
În stabilirea şi redactarea VIZIUNII ŞI MISIUNII şcolii noastre am răspuns la următoarele întrebări:
- Care este scopul şcolii noastre, de ce există ea?
- Care este cultura organizaţională a şcoli noastre şi care sunt valorile ei cheie?
- Ce face şcoala noastră să fie deosebită sau chiar unică în zonă?
- Care sunt cerinţele şi aşteptările elevilor, părinţilor, cadrelor didactice, comunităţii?
- Ce ne-ar plăcea să auzim în urma activităţii noastre din partea elevilor, părinţilor sau a comunităţii locale în general?
MISiUNEA Şcolii:
A. Componenta generală
Şcoala este o etapă iniţială a educaţiei permanente, promovează instrucţia şi educaţia conştientă, orientată spre formarea şi desăvârşirea propriei personalităţi, promovează principiul învăţării inovatoare, a autonomiei şi integrării.
Şcoala este furnizor de servicii educaţionale în care elevul trebuie să fie permanent implicat în construirea propriului traseu de învăţare.B. Componenta locală
Şcoala noastră promovează principiul „Şcoala aparţine comunităţii”, dorind să devină astfel o şcoală eficientă, puternic ancorată în viaţa comunităţii, contribuind la dezvoltarea locală şi regională, bazându-ne pe ideea că într-o societate democratică fiecare învaţă de la fiecare.
Şcoala noastră promovează principiul egalităţii şanselor, oferind şanse egale la educaţie tuturor copiilor, implicarea cetăţenilor comunei în actul educaţional, promovând valori educaţionale care dezvoltă spiritul civic, respectul reciproc în vederea unei bune convieţuiri.
C. Componentă pedagogică
Dorim să creăm un climat de siguranţă fizică şi libertate spirituală pentru elevii şcolii noastre.
Şcoala noastră îşi propune să promoveze programe educative variate prin folosirea unor strategii care fac trecerea de la „o şcoală pentru toţi” la „o şcoală pentru fiecare”.
Ne dorim creşterea calității actului instructiv-educativ prin realizarea unui învăţământ modern, deschis spre schimbare şi inovare,spre valorile autentic europene.
Şcoala noastră urmăreşte să-şi adapteze oferta educaţională la nevoile de dezvoltare a comunităţii, asigurând educaţia de bază prin dezvoltarea deprinderilor şi capacităţilor necesare continuării studiilor. Creşterea calităţii actului instructiv – educativ prin realizarea unui învăţământ modern, deschis spre schimbare şi inovare, spre valorile autentic europene.
Pentru realizarea MISIUNII propuse vom urmării în mod continuu şi constant:
- Stabilirea valorilor-cheie (ţinte sau scopuri strategice) pentru fiecare etapă de dezvoltare şi gestionarea lor optimă.
- Sprijinirea personalului didactic pentru lărgirea orizontului cultural, îmbogăţirea experienţei personale şi diseminarea cunoştinţelor (schimbul de idei, informaţii).
- Promovarea inovaţiei şi competenţei în scopul recunoaşterii socio-profesionale.
- Comunicarea formală şi informală.
- Creşterea ratei de participare la programe comunitare şi dezvoltarea de parteneriate interne şi internaţionale.
- Identificarea tuturor conduitelor negative din activitatea instructiv-educativă a şcolii, pentru a elimina la timp disfuncţionalităţile apărute la interfaţa interdependenţei obiectivelor pedagogice cu cele educative pentru reuşita socială a elevilor prin:
- Facilitatea relaţiilor în şcoală (profesor-elev, elev-elev, profesor-profesor) având în permanenţă în vedere că acest climat relaţional este determinant pentru calitatea activităţilor şi că grupurile de elevi din şcoala noastră sunt destul de eterogene datorită:
- mediului social din care provin;
- nivelul diferit de cultură;
- aşteptărilor lor diferite;
- personalităţilor diferite.
Toate acestea trebuie să le armonizăm pentru îmbinarea interesului individual cu cel de grup pentru ca şcoala noastră să se impună ca un spaţiu de cultură, educaţie, libertate şi democraţie.
- Promovarea prin activităţile curriculare şi extracurriculare a unei politici de documentare care să permită dezvoltarea autonomiei elevilor în procesul de instruire şi stimulare a curiozităţii intelectuale a acestora.
- Creşterea contribuţiei fiecărui profesor la formarea viitorului cetăţean astfel încât elevii noştri să fie capabili să se integreze în grup, să fie capabili să treacă de la tradiţie la inovaţie, să fie capabili şi să aibă libertatea de a alege, nu de a copia şi a mima. Pentru aceasta trebuie:
- să identificăm valorile, convingerile şi prejudecăţile;
- să conştientizăm faptul că viaţa de fiecare zi a şcolii este un mediu care poate oferi şansa unei cunoaşteri şi consolidări de concepte precum: libertatea, toleranţa, corectitudinea, adevărul;
- să facem cunoscută şi să punem în practică politica drepturilor omului şi ale copilului;
- să oferim un mediu şcolar plăcut deoarece elevii sunt sensibili la ambient şi la securitatea lor;
- Regulamentul de Ordine Interioară trebuie să fie un regulament de drepturi, dar şi de obligaţii, un model de democraţie şi libertate asumată.